4 portioner
Tillagningstid 20-30 minuter
ca 500 g fläskfik
1-2 msk margarin eller smör
1/2~1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar (grädde)
Till: sky eller svampsås, råstekt potatis en grönsallad
Svampstuvning:
200 g champinjoner eller 1 burk champinjoner i vatten
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
2 dl svampspad, sky och grädde salt vitpeppar
1/2 kryddmått vitlöks-pulver persilja
Gratinering: riven ost
Ugnstemperatur 250°C
Skölj och sia den färska svampen eller häll av spadet på den konserverade. Fräs svampen i fettet en stund. Strö över mjölet och rör om. Späd med svampspad, sky från fläskfilén och grädde. Koka stuvningen 5-10 min. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver. Hacka rikligt med persilja och blanda den i stuvningen. Lägg köttskivorna på ett smort ugnssäkert fat. Täck dem med champinjonstuvningen. Strö över riven ost. Gratinera högt upp i ugnen tills rätten fått vacker färg, 10-15 min. Kokta bönor eller tomater kan placeras runt fläskfilén och gratineras samtidigt.
: kokt eller stekt potatis, kokta grönsaker, t.ex. bönor Till eller en grönsallad