Fläskkött som festmat
3 augusti, 2014
Grilla revbensspjäll
Grilltips! Honungssöta revbensspjäll.
21 februari, 2019

STOCKHOLM 20040506 Per-Henric Pettersson med hustru Åsa. Roslags kött. Foto: Leif R Jansson/SCANPIX Code 50020

Ugnsbakad, rimmad skinka med god griljering
Ugnsbakning av skinkan

Skinka från Roslagskött är rimmad och färdig att ugnsbaka, den behöver bara spolas i kallt vatten. Ugnsbaka skinkan i stekpåse.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg skinkan i en stor stekpåse (följ anvisningarna på stekpåsen). Skär ett kryss mitt i svålen, stick i köttermometern så att
hela termoröret kommer in och spetsen sitter mitt i skinkan. Tillslut stekpåsen och lägg skinkan i en långpanna eller en rymlig form och sätt in i ugnen.

Skinka tillagad i stekpåse blir saftigare och minskar mindre i vikt. Tag ut skinkan när termometern visar på 72 grader. Öppna påsen och töm av spadet. Den sky som bildas är koncentrerad och kan spädas med vatten för en god Dopp i grytan. Efter att skinkan tagits ut stiger innertemperaturen till 75 grader.

Bakningstiden per kilo varierar. Beräkna för hel skinka (6-8kr) cirka 60 minuter per kilo. För mindre skinkor (1-5kg) cirka 70-90 minuter per kilo. För griljering, tag bort svålen medan skinkan är varm, skulle fettlagret vara för tjockt, passa på att skära bort en del. Skinkan kan därefter omedelbart griljeras.

Griljering av skinkan

Tillagningstid 20 minuter, ugnstemperatur 200 grader.

  • 1 litet ägg eller 1 äggvita
  • 1 msk socker
  • 2 msk senap
  • 2 msk ströbröd

Vispa upp ägget med sockret och blanda i senapen. Pensla den svålfria skinkan med blandningen och strö över ströbrödet. sätt in skinkan i mitten av ugnen och låt den stå tills den fått en vacker färg, ca 15 minuter. Låt skinkan svalna innan den skärs upp.

Comments are closed.