Norrgårdsmodellen
Per-Henrik Pettersson och Olle Pettersson formulerade fram början till Norrgårdsmodellen en höst för 43 år sedan. Missnöjet med det nya mer industriella tänket i grisuppfödning var påtagligt och dom ville göra något annat, något nytt, något för grisarna. Hur tar man reda på vad en gris vill ha då? Vem Frågar man? Jo, Proffsen, veterinärerna. Så Perra, Olle och så småningom Åsa Pettersson tog hjälp av svenska djurhälsovården och forskning för grisar för att testa sig fram till ett vinnande koncept där grisens välmående kommer i allra första hand. Och detta är resultatet:
- Syskongrupperna. Grisarna hålls ihop i syskongrupper så att stressen av att blandas med nya individer tas bort.
- Lösdrifterna. Grisar vill böka, det är ingen hemlighet och visst gillar dem att skita ner sig ibland men dom måste också få tillgång till torra ytor så att dom inte är våta och kalla eftersom dem inte har någon fluffig päls. Stora, öppna, halmbelaggda lösdrifter med tak för att få den friska ute luften men väggar som man kan dra för ifall det är för ruggigt och kallt väder blev då lösningen.
- Fri tillgång på mat och vatten. Stress i samband med mat är ett stort problem, om vi ger grisarna mat tex 3ggr om dagen så kommer dom koppla oss till det. Och när maten kommer gäller det att vara först och det vill alla så då slåss dom. Och om du tänker själv att du ska slåss 3ggr om dagen varje dag så förstår man stressen bakom det så det har vi helt tagit bort. Hos oss äter dom torrt foder och dricker när dom vill dygnet runt.
- Maten. Grisarnas mage är en känslig sak, om något ändras eller saknas i fodret så ger det direkt resultat i deras mående och beteende. Får dom inte den kost dom vill ha så kan det uppstå svansbitning, stress, öronbitning m.m. Därför gör vi den på våra egna åkrar så vi har full koll hela vägen.
